Ambulanta za ginekologijo - dispenzer za ženske

V ginekološki ambulanti obravnavamo bolnice z boleznimi rodil in spolovil, opravljamo preventivne PAP teste, opravljamo potrditev nosečnosti in spremljanje nosečnosti.

Ginekološki pregled je namenjen tudi zgodnjemu odkrivanju raka na materničnem vratu in drugih bolezni rodil. Pregled lahko vključuje tudi svetovanje o menstrualnem ciklu,  zaščiti pred zanositvijo, varovanju pred spolno prenosljivimi boleznimi, o perimenopavzalnih težavah in o težavah z uhajanjem urina. Pregledi so namenjeni tudi pripravi na nosečnost in spremljanje nosečnosti.

Ginekolog preveri nožnico in vhod v spolovilo, z notranjim pregledom oceni maternico in jajčnike. Z zrcalom pregleda maternični vrat in odvzame bris s površine in globine materničnega vratu (PAP test). Fiksiran bris pregledajo v citološkem laboratoriju in v primeru nepravilnosti vas pokličemo na dodatne preiskave. Po presoji specialist izvede UZ preiskavo rodil, s katero se odkrije morebitne spremembe na jajčnikih in na maternici ali potrdi morebitno nosečnost. Specialist napiše izvid z mnenjem o potrebnih dodatnih diagnostičnih postopkih oziroma zdravljenju bolezni. Z obvestilom izbranemu zdravniku priporočimo najprimernejše kontracepcijske tablete oz. hormonsko nadomestno zdravljenje in zdravljenje težav, odkritih ob pregledu. 

Preventivni pregled svetujemo enkrat na 2 leti s pregledom zunanjega spolovila, nožnice in materničnega vratu v zrcalih, odvzamemo tudi bris materničnega vratu (PAP test

pon: 13.00 – 19.30
tor: 13.00 – 19.45
sre: 08.00 – 12.00 in 17.00 – 19.30 
čet: 08.00 – 15.00
pet: 08.00 – 13.45

Elektronski naslov: ginekoloska.ambulanta@zzzdravje.si
Telefonska številka: 01 235 02 76

Pričakujejo vas

Mišo Rajić, dr. med.
Specialist ginekologije in porodništva, specialist spolne medicine