Zdravljenje krčnih žil

Opazne, izbočene podkožne vene na nogah, spremenjena barva kože okrog gležnjev in goleni, ki lahko postane rjava, srbečica, ki se pojavlja še posebej na področju gležnjev, modrikaste manjše in večje žilice na noge, otečene in utrujene noge, vse to lahko nakazuje težave s krčnimi žilami. Za nastanek krčnih žil je velikokrat kriva genetika, gre za slabost vezivnega tkiva. Ne spremeni se le izgled, krčne žile lahko povzročajo tudi večje zdravstvene težave. Ponoči se lahko pojavijo krči, če pa je bolezen že zelo napredovala, lahko pride tudi do ran na golenih, ki so zelo boleče, pogosto vnete in se dolgo zdravijo.

Ob pregledu v naši ambulanti za zdravljenje krčnih žil podrobno proučimo obstoječo medicinsko dokumentacijo, opravimo natančen pogovor o dosedanjih boleznih in trenutnih težavah ter izvedemo klinični in ultrazvočni pregled ven spodnjih okončin. S pravilnim pristopom je možno zaustaviti napredovanje bolezni oziroma odpraviti težave. Obstaja več stopenj teže bolezni, od stopnje bolezni pa je odvisna tudi izbira zdravljenja. 

Naročite se na pregled

Z izbiro storitve iz spodnjega seznama se lahko sami naročite na želeni termin. V prvem koraku izberete storitev, v naslednjem pa izberete datum in uro. Z oddajo svojih podatkov v zadnjem koraku potrdite naročilo na izbrani termin.

Specialist napiše izvid z mnenjem o potrebnih dodatnih diagnostičnih postopkih. Na podlagi ultrazvočnega pregleda ven in razgovora se v soglasju s pacientom odločamo za kirurški postopek operacije krčnih žil ali za sklerozacijo povrhnjih ven. Tip postopka je odvisen predvsem od kliničnega stadija popuščanja povrhnjega venskega sistema, pri odločanju pa je pomembno tudi splošno zdravstveno stanje pacienta. Po opravljenih posegih sledimo zdravljenju in se dogovorimo za morebiten dodaten poseg, če bi bil ta potreben. Popuščanje povrhnjega venskega sistema je namreč kronična bolezen, ki pri določenem deležu pacientov zahteva stalen nadzor in izvedbo dodatnih postopkov. 

Pričakujejo vas

dr. Ana Medved, dr. med.
Specialistka splošne kirurgije

PREGLED

Opis pregleda

Po pogovoru s pacientom opravimo ultrazvočni pregled ven. Skupaj s pacientom se odločimo kateri postopek zdravljenja je najustreznejši.  

Priprava na pregled

Posebnih priprav pred pregledom ni. Potrebno je sleči spodnji del oblačil do spodnjega perila, da se lahko opravi ultrazvok ožilja.

Potek pregleda

Pacienta pregledujemo v ležečem položaju. Z ultrazvokom pregledamo arterije v dimljah, stegenske arterije na notranji strani stegna, pregledamo tudi goleni ter arterijo v podkolenski jami. Pregled traja približno 30 minut.