Urološka ambulanta

V Zdravstvenem zavodu Zdravje nudimo urološke storitve vsem, ki se srečujete z boleznimi sečil, in moškim, ki imajo težave s spolovilom. Najpogosteje nas ljudje obiščejo zaradi težav s spodnjimi sečili (vnetje sečnega mehurja, kamni v mehurju, ledvični kamni, tumorji sečil in motnje erekcije). Pri moških so težave spodnjih sečil pogosto vezane na prostato (nerakavo povečanje prostate oziroma benigna hipertrofija prostate in rak prostate).

Naročite se na pregled

Z izbiro storitve iz spodnjega seznama se lahko sami naročite na želeni termin. V prvem koraku izberete storitev, v naslednjem pa izberete datum in uro. Z oddajo svojih podatkov v zadnjem koraku potrdite naročilo na izbrani termin.

Uroflowmetrija

Urodinamičen test je enostavna, neboleča in varna preiskava, ki jo izvedemo pri težavah z uriniranjem. Postopek zajema meritev hitrosti pretoka urina v določenem časovnem obdobju in njegovo količino.

Ultrazvočna izmera zastanka urina v sečnem mehurju

Preiskava se opravi z abdominalno ultrazvočno sondo, s pomočjo katere specialist urolog izmeri, koliko urina je še ostalo v mehurju, in oceni, ali so pri pacientu prisotne težave z izpraznjenjem ali z zadrževanjem urina. 

Prvi pregled prostate svetujemo moškim, starejšim od 40 let. Obsega lahko posamezen pregled ali kombinacijo digitorektalnega pregleda prostate, uroflowmetrijo in posvet s specialistom. Pred pregledom svetujemo določitev vrednosti PSA (prostatični specifični antigen), kar lahko opravite v ambulanti družinske medicine. Moški s povečanim rizikom za karcinom prostate potrebujejo kontrolni pregled po dveh, ostali pa po osmih letih. 

Če ste v program Pravočasno že vključeni, lahko urološki pregled opravite brez doplačila. 

Pričakujejo vas

Robert Kordič, dr. med.
Specialist urolog
Dejan Galič, dr. med.
Specialist urologije

PREGLED

Opis pregleda

Pogovor in splošni pregled trebuha, pri moških tudi transrektalni pregled in pregled zunanjega spolovila, po presoji lahko tudi transabdominalni UZ prostate ter uroflowmetrija.

Priprava na pregled

  • Osnovna osebna higiena.
  • Na ultrazvočni pregled in/ali uroflowmetrijo pridite s polnim sečnim mehurjem.
 

Potek pregleda

Pogovor in pregled trajata običajno 10–25 minut, odvisno od vsebine pregleda.

Spoštovani, 

obveščamo vas, da RTG danes, 27.2.2024 izjemoma NE obratuje.


Za morebitne nevšečnosti se vam iskreno opravičujemo.
Hvala za razumevanje in lep pozdrav,
Zdravstveni zavod Zdravje

Spoštovani, 

obveščamo vas, da RTG v ponedeljek, 29.1.2024 NE dela.


Za morebitne nevšečnosti se vam iskreno opravičujemo.
Hvala za razumevanje in lep pozdrav,
Zdravstveni zavod Zdravje