Ultrazvok vratu

Ultrazvok vratu je neinvazivna, preprosta, vendar zelo pomembna preiskava, s katero pregledujemo in diagnosticiramo bolezni ščitnice, obščitnične žleze, vratne slinavke in vratnih bezgavk. Preiskava je pomembna za ugotavljanje bolezenskih sprememb mehkih delov vratu, pri načrtovanju posegov in sledenju uspešnosti zdravljenja.

Z ultrazvočnim pregledom ocenimo tudi stanje ščitnice, kjer lahko vidimo njeno velikost, zgradbo, prekrvavljenost ter zaznamo tvorbe ali morebitne ciste. Na vratu preverimo tudi žleze slinavke, kjer lahko opazimo vnetja, tumorje ali kamne v izvodilih; vratne bezgavke (vnetja, maligna obolenja) ter odkrivamo ostala vnetja.

Če ste v program Pravočasno že vključeni, lahko preiskavo opravite brez doplačila. 

Naročite se na pregled

Z izbiro storitve iz spodnjega seznama se lahko sami naročite na želeni termin. V prvem koraku izberete storitev, v naslednjem pa izberete datum in uro. Z oddajo svojih podatkov v zadnjem koraku potrdite naročilo na izbrani termin.

Pričakujejo vas

avatar
Nina Fister, dr. med.
Specialistka radiologije
avatar
Dragan Vujović, dr. med.
Specialist radiologije

PREGLED

Opis pregleda

Ultrazvok vratu je preprosta preiskava z ultrazvočno sondo, izvaja jo specialist radiolg. Pregled se izvaja ambulantno, je neinvaziven in neboleč. 

Priprava na pregled

Za preiskavo niso potrebne posebne priprave. Pomembno je le, da imate oblečeno majico, ki se na vratu lahko razpre. 

Potek pregleda

Preiskovanec leži na hrbtu z vratom nagnjenim nazaj. Z ultrazvočno sondo specialist pregleduje na obeh straneh vratu žleze slinavke, bezgavke in predel ščitnice.