Rentgen

Digitalno rentgensko slikanje je diagnostična metoda prikaza različnih struktur v telesu, kot sta okostje (hrbtenica, sklepi, dolge kosti, medenica, glava) in prsni koš (srce, pljuča, žilje, dihalne poti in skelet prsnega koša). 

S pomočjo slikanja okostja odkrijemo morebitne zlome kosti, degenerativne spremembe, kalcinacije sklepov in utesnitve živcev na različnih delih hrbtenice.

S pomočjo rentgenskega slikanja prsnega koša lahko ugotovimo različne bolezenske znake, kot so pljučnice, srčno popuščanje in druge bolezni srca, emfizem, pljučni rak ter poškodbe okostja prsnega koša. 

Strukture, ki nam jih digitalno rentgensko slikanje prikaže, shranimo na CD-ju, ki ga lahko prejmete v nekaj minutah po opravljeni preiskavi. V primeru, da se odločite za odčitek rentgenskih slik, jih boste v roku 10 dni prejeli po pošti ali e-mailu.

>>CENIK STORITEV

Urnik

Darja Golubič, diplomirani inženir radiologije

  • Ponedeljek: 07.30 – 14.30 odmor 10.00 – 10.30
  • Torek: 07.30 – 14.30 odmor 10.00 – 10.30
  • Sreda: 12.00 – 18.00 odmor 14.30 – 15.00
  • Četrtek: 10.00 – 17.00 odmor 14.30 – 15.00
  • Petek: 07.30 – 14.30 odmor 10.00 – 10.30

Naročanje

  • Naročanje ni potrebno

Več informacij: 

  1. Elektronski naslov: info@zzzdravje.si
  2. Po telefonu: 01 436 82 17, 059 342 343
  3. Osebno na recepciji Zdravstvenega zavoda Zdravje, MCL – Medicinski center Ljubljana, Vilharjev podhod 1, 1000 Ljubljana

PREGLED

Opis pregleda

Splošni rentgen obsega diagnostično slikanje okostja (hrbtenico, dolge kosti, sklepe) ter pljuč v osnovnih in dodatnih specialnih projekcijah. Je najstarejša, preizkušena ter velikokrat tudi začetna diagnostična metoda pri odkrivanju bolezni, ki so prostemu očesu skrite. 

Priprava na pregled

Preiskave so neboleče, zaželeno je le dobro sodelovanje pacienta (dihanje, zadrževanje določenega položaja, sledenje navodilom). Ker je sevanje zdravju škodljivo, vas prosimo, da svojega zdravnika ali inženirja radiologije pred preiskavo opozorite, če ste noseči. Paciente in pacientke, ki so napoteni na RTG slikanje, prosimo, da si že pred slikanjem snamejo ves nakit ter ga shranijo v torbico ali ga zaradi varnosti pred izgubo celo pustijo doma.

Potek pregleda

Nameščeni boste v položaj, ki bo omogočal največjo preglednost slike. Večinoma se rentgensko slikanje izvaja leže na preiskovalni mizi ali stoje ob stenskem stativu. Med rentgenskim slikanjem morate ostati v izbranem položaju,  v katerega vas je namestil inženir radiologije. Za določene projekcije je zaželjeno, da zadržite dih in tako omogočite optimalen digitalni rentgenski posnetek. Samo slikanje je neboleče in traja nekaj sekund. Po končanem slikanju je potrebnih nekaj minut za obdelavo digitalnih rentgenskih slik, ki jih prejmete na CD-ju.

POMEMBNO: Zakon o varstvu pred ionizirajočim sevanjem določa, da sme biti slikana samo oseba, ki jo je predhodno pregledal zdravnik in jo napotil na slikanje. Zato tudi za samoplačniško RTG slikanje potrebujete dokument z vašimi osebnimi podatki, vpisano želeno preiskavo ter podpis in žig napotnega zdravnika.