Kolonoskopija

V Zdravstvenem zavodu Zdravje v sklopu ambulantne dejavnosti poteka tudi endoskopski pregled debelega črevesa (kolonoskopija).  

Kolonoskopija je najzanesljivejša diagnostična preiskava, ki na varen in učinkovit način ugotavlja bolezenske spremembe na debelem črevesju, zadnjem delu tankega črevesja in danki. Omogoča natančen pregled sluznice črevesja in odvzem tkiva za podrobno preiskavo. Za preiskavo se odločimo pri vsaki nepojasnjeni krvavitvi, slabokrvnosti, težavah pri odvajanju, menjajoči diareji in zaprtju, pri nepojasnjenih bolečinah v trebuhu, napenjanju, nenadnem hujšanju, dedni obremenjenosti itd. Po preiskavi pridobite izvid ter se ob morebitnih patoloških spremembah glede nadaljnjega zdravljenja posvetujete z zdravnikom specialistom. 

Urnik ambulante:
pon: 14.00–20.00 | odmor: 17.00 – 17.30
tor: 08.00-20.00 | odmor: 13.00 – 13.30
sre: 08.00-20.00 | odmor: 13.00 – 13.30
čet: 15.00-20.00 | odmor: 17.00 – 17.30

Način naročanja:

Po prejemu vaše pošte vas bomo uvrstili na čakalni seznam, in sicer v petih dneh od predložitve napotnice.

Trenutna čakalna doba za kolonoskopijo je:

  • 150 dni (redno),
  • 75 dni (hitro),
  • 21 dni (zelo hitro). 

V primeru, da se bo čakalna doba podaljšala, boste obravnavani v skladu s pravilnikom o dopustnih čakalnih dobah.
Opozarjamo vas, da so v zgornjih razpredelnicah navedene najkrajše možne čakalne dobe, ki se dnevno spreminjajo.
Prav tako vas posebej opozarjamo, da je lahko, v primeru, da si izberete točno določenega specialista, čakalna doba daljša od navedene.

https://cakalnedobe.ezdrav.si/

Odgovorna oseba za vodenje čakalnega seznama v specialistični ambulanti za endoskopije je Katja Cvetan, dipl. medicinska sestra. 

Preiskava v analgosedaciji:

Kolonoskopija je za nekatere bolnike lahko neprijetna in v nekaterih primerih celo boleča, zato v Zdravstvenem zavodu Zdravje na željo bolnika izvajamo preiskavo tudi v analgosedaciji. Z analgosedacijo se pacienta uspava, ob prebujanju ne občuti slabosti in se zelo hitro vrne v normalno stanje. 

Za poseg v analgosedaciji je potrebno doplačilo v višini 160 evrov.

Naročite se na pregled

Z izbiro storitve iz spodnjega seznama se lahko sami naročite na želeni termin. V prvem koraku izberete storitev, v naslednjem pa izberete datum in uro. Z oddajo svojih podatkov v zadnjem koraku potrdite naročilo na izbrani termin.

Pričakujejo vas

Maruša Zamorano, dr.med.
Specialistka splošne kirurgije
Dolores Lipovac
Dolores Lipovac
Diplomirana medicinska sestra
Urška Žižek Iljaš
Diplomirana medicinska sestra

PREGLED

Opis pregleda

S kolonoskopom, upogljivo cevjo, sestavljeno iz številnih optičnih vlaken, se slika črevesne notranjosti prenaša na televizijski zaslon, kar zdravniku omogoča pregled sluznice celotnega debelega črevesa in danke.

Priprava na pregled

Pred pregledom je nujno, da si bolnik z ustreznimi odvajali izprazni in očisti črevo. 
 
 

Potek pregleda

Med preiskavo ležite na boku ali hrbtu. Pri preiskavi zdravnik črevo napihuje z zrakom, da bolje vidi črevesno sluznico in morebitne bolezenske znake.

Naročite se